Diferentele dintre 1G, 2G, 3G, 4G si 5G

5G
Ce inseamna 1G, 2G, 3G, 4G si 5G? Litera "G" ar trebui sa fie cunoscuta, vine de la Generation, astfel ca atunci cand auzi pe cineva vorbind despre reteaua 4G, inseamna ca este vorba despre o retea wireless bazata pe tehnologia retelei de generatie a 4-a.

Pentru a intelege mai bine sa exploram prima generatie (1G), care este mobilul numit telefon, nu asa-numitele telefoane inteligente (smartphone-uri). Cel pe care l-ai avut cu siguranta in buzunar. Sunt foarte simplu de utilizat, doar vorbesti, nimic altceva, fara caracteristici de retele sociale, fara sa ai nevoie de Flash Player 10.1, fara fotografiile camerei de 5 mega pixeli si nu se transforma intr-un hotspot wireless care sa se poata conecta la internet cu alte cateva telefoane.

Tehnologia de acum este foarte avansata: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA.

Iata toate generatiile:

1G - mobil analog original pentru voce (AMPS, NMT, TAC) 14,4 kbps
2G - circuit de banda ingusta de date digitale (TDMA, CDMA) 9-14.4 kbps
2.5G - pachete de date 2G (GPRS, EDGE) 20-40 kpbs
3G - Broadband Digital Packet Data (CDMA, EV-DO, UMTS, EDGE) 500-700 kbps
3.5G - EDGE inlocuit -> 1-3 Mbps HSPA si HSDPA de pana la 7,2 Mbps
4G - foloseste un sistem pe baza de IP complet integrat (Wi-Fi, WiMAX, LTE) 3-5 Mbps
5G - Gigabit pe secunda, in urmatorii cativa ani (?) 1 + Gbps

GPRS (General Packet Radio Service): o tehnologie care este folosita pentru trimiterea si primirea pachetelor de date. GPRS este adesea mentionat ca tehnologia 2.5G. Facilitati oferite de GPRS: e-mail, MMS (mesaje ilustrate), navigarea pe Internet. In teorie GPRS asigura viteze de acces intre 56kbps si 115kbps.

EDGE (Enhanced Data for Global Evolution): dezvoltarea tehnologiei GSM si are o viteza medie de 3 ori viteza GPRS. Viteza EDGE de acces in jur la 384kbps, teoretic. Facilitatile oferite de EDGE sunt ca la GPRS (e-mail, MMS si navigare).

UMTS (Universal Mobile Telecommunication Service): dezvoltarea in continuare a EDGE. UMTS este adesea numit a treia generatie (3G). In plus fata de furnizarea facilitatii de acces la Internet (e-mail, MMS si navigare), UMTS ofera facilitatea de streaming video, videoconferinta si apeluri video. In teorie viteza de acces UMTS este de aproximativ 480kbps.

HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) este o dezvoltare in continuare a accesului la date 3G. HSDPA este adesea mentionat ca generatia 3,5 (3.5G), deoarece HSDPA este inca in desfasurare pe platforma 3G. In teorie, HSDPA are acelasi acces la date cu viteza de 480kbps, dar cu siguranta poate mai repede.

Dezvoltarea tehnologiei fara fir poate fi rezumata dupa cum urmeaza:

Prima generatie: aproape toate sistemele din aceasta generatie au un sistem analog cu viteza redusa si sunetul ca obiect principal. Exemplu: NMT (Nordic Mobile Telephone) si AMPS (Analog Mobile Phone System).

A doua generatie: este realizat cu un format digital standard, viteza mica - medie. Exemplu: GSM si CDMA2000 1xRTT.

Cea de a treia generatie: digital, capabil de transfer de date la viteze mari (de mare viteza) si aplicatii multimedia, pentru banda larga (broadband). Exemplu: W-CDMA (cunoscut si sub numele UMTS) si CDMA2000 1xEV-DO.

Intre a doua generatie si a treia generatie, de multe ori este introdusa generatia 2.5, de mare viteza (de pana la 150 Kbps). Tehnologiile sunt clasificate ca 2,5 G si este un servicu bazate pe date, cum ar fi GPRS (General Packet Radio Service) si EDGE (Enhance Data rate for GSM Evolution), in domeniul GSM si PDN (Packet Data Network) in domeniul CDMA.

4G este dezvoltarea tehnologiei 3G. Numele oficial al acestei tehnologii 4G in conformitate cu IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) este "3G and beyond". Inainte de 4G, High-Speed ​​Downlink Packet Access (HSDPA) este uneori mentionat ca tehnologia 3.5G care a fost dezvoltat de aceeasi WCDMA extins CDMA2000 EV-DO. HSDPA este un protocol de telefonie mobila, care ofera o cale evolutiva la Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) care va fi in masura sa furnizeze o capacitate mai mare de date (de pana la 14,4 Mbit / sec).

Iti multumesc ca ai citit Diferentele dintre 1G, 2G, 3G, 4G si 5G de pe blogul Phidas Blog daca vrei sa distribui acest articol trebuie sa incluzi link-ul ca sursa, iar daca aceasta postare iti este utila, o poti marca in browser-ul web, prin apasarea Ctrl + D de pe tastatura.

Ultimele articole:

1 comentarii :

Foarte bun articolul , multumesc

Replica